Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΛΗΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΥΜΑ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ*

Ο Παναγιώτης Ελής γεννήθηκε τον Μάη του 1922 στο χωριό Κόσμιο της Κομοτηνής. 
Σε ηλικία 20 χρόνων συλλαμβάνεται λόγω της αντιστασιακής δράσης του, από τους Βούλγαρους καταχτητές, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε εμείς οι νοτιοελλαδίτες ότι στην Πατρίδα μας, υπήρχε τριπλή κατοχή, Βουλγαρική, Ιταλική και Γερμανική την περίοδο 1941-1944.
Από όμηρος στην Βουλγαρία, στέλνεται σε καταναγκαστικά έργα στο Κουμάνοβο της Σερβίας. Από εκεί θα ελευθερωθεί με την λήξη του πολέμου.
Ομως τα μαρτύρια κάθε ελεύθερου στην σκέψη συμπατριώτη μας, δεν σταματάνε εκεί. Στην περίοδο του εμφυλίου σαν οπλίτης, στέλνεται στην Μακρόνησο. Εκεί ήσαν συνολικά 38.000 έγκλειστοι οπλίτες. 
Υπέστη από τους αλφαμίτες φοβερά βασανιστήρια, ποιός;;; ο αντιστασιακός!!! από ποιούς;;; από τους χθεσινούς συνεργάτες των γερμανών! Του ζητάνε να υπογράψει δήλωση μετανοίας, του ζητάνε να απαρνηθεί την ιδεολογία του:
         ... υπόγραψε βούλγαρε ... ουρλιάζουν οι ανθρωπόμορφοι βασανιστές.
Ο Ελής φεύγει όρθιος από το κολαστήριο της Μακρονήσου.
Η χούντα τον βρίσκει 45 χρόνων, στέλεχος της ΕΔΑ και τον κλείνει από την πρώτη μέρα με πάρα πολλούς αριστερούς στον Ιππόδρομο. Μην αναζητήσετε τον Ιππόδρομο σήμερα στις Τζιτζιφιές . Έχει χτιστεί στη θέση του, το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
- Εκεί όπως μας πληροφορεί ο ιστορικός Τάσος Βουρνάς, τον εκτελεί ο ανθυπίλαρχος Κωνσταντίνος Κότσαρης με δύο σφαίρες στην καρδία διότι ''δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις'', δηλαδή δεν έτρεχε όπως διέταξε τον ανθρωπόμορφο εκείνο τέρας!
Ο φονιάς δεν χάνεται...
Τον βρίσκουμε στις 24 Φεβρουαρίου του 1975, λίγους μήνες μετά την μεταπολίτευση να συμμετέχει στο λεγόμενο ''πραξικόπημα της Πιτζάμας'' με τον βαθμό του ίλαρχου μάλιστα, να προσπαθεί να ρίξει την πρώτη μεταπολιτευτική κυβέρνηση η οποία κυβέρνηση δεν τον είχε αποτάξει! 

- Σε ερώτηση την ώρα της δολοφονίας του αρχηγού της φρουράς γιατί τον σκότωσε, ο Κότσαρης ισχυρίστηκε ότι ο Ελής προσπάθησε να δραπετεύσει. Αυτό όμως δεν ίσχυε γιατί ο γιατρός που έκανε την ιατριδικαστική έκθεση ανέφερε για εξ επαφής πυροβολισμό λόγω καταλοίπων πυρίτιδας στο δέρμα και στα ρούχα του Ελή!
Ενα μήνα αργότερα ο φονιάς καμάρωνε και έλεγε ότι θα γίνει στρατηγός γιατί ξέρει πλέον να πυροβολεί σε ζωντανούς στόχους!!! Συνέχισε μάλιστα λέγοντας ότι τον σκότωσε γιατί δεν του άρεσε ο τρόπος που περπάταγε!!!

* γραμμένο από τον Γκρίσα Μαρκς
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου